

2024 IVAS Congress

Track 1

Track 2

Wednesday, September 11, 2024

7:30-5:00	REGISTRATION					
8:00-8:30	Morning Announcements, Welcome from the IVAS President					
	KEYNOTE/PLENARY SESSION					
8:30-9:20	What makes the Extraordinary Channels Extraordinary? - Delores Craig					
9:20-9:30	BREAK (10 minutes)					
9:30-10:20	Stabilizing: Chong Mai and Dai Mai - Delores Craig					
10:20-10:40	COFFEE BREAK (20 minutes)					
10:40-11:30	Standing Up: Yin and Yang Qiao Mai - Delores Craig					
11:30-11:40	BREAK (10 minutes)					
11:40-12:30	Moving Forward: Yin and Yang Wei Mai - Delores Craig					
12:30-2:00	LUNCH – IVAS AGM (1.5 Hours)					
2:00-2:50	TCVM in the Treatment of Anorectal Diseases in Small Animals - Han Wen Cheng	How Foot Balance Influences Acupuncture Scans and Causes Referred Pain Patterns Up Top in the Equine Patient - Martina Neidhart				
2:50-3:00	BREAK (10 minutes)					
3:00-3:50	TCVM in the Treatment of Anorectal Diseases in Small Animals – Continued - Han Wen Cheng	Acupuncture Points Accessing Myofascial Kinetic Lines to Achieve Chiropractic Adjustments in the Equine - Richard Schafer				
3:50-4:20	COFFEE BREAK (30 Minutes)					
4:20-5:10	Sedation with Acupuncture - Stelio Luna	Harnessing the Power of TCM: Chinese Herbs Against Veterinary Wind-Cold Diseases – Emiel Van den Bosch				
7:00-9:00	WELCOME RECEPTION, POSTER PRESENTATIONS					

Tentative Schedule - Subject to Change



2024 IVAS Congress

Track 1

Track 2

Thursday, September 12, 2024

8:00-12:00	REGIS	TRATION			
8:00-8:10	MESSAGES				
GENERAL INTEREST					
8:10-9:00	Moxibustion: Part 1- It's Not Just Smoke - Kim Henneman				
9:00-9:10	BREAK (10 Minutes)				
9:10-10:00	Moxibustion: Part 2 – It's Not Just Needles - Kim Henneman				
10:00-10:30	COFFEE BREAK (30 Minutes)				
10:30-11:20	Needling and Acupoint-Stimulating Techniques: Effects on Fascia, Nerves and Blood Vessels - Kim Henneman				
11:20-11:30	BREAK (10 Minutes)				
11:30-12:20	How to Incorporate TCVM Pattern Recognition in the Treatment of Common Companion Animal Inflammatory Syndromes - Kim Henneman				
12:20-1:40	LUNCH (1 Hour 20 Minutes)				
1:40-2:30	Acupuncture's Influence on the Digestive System - Nell Ostermeier	Equine Odontoclastic Resorption and Hypercementosis: A Review and Treatment Recommendations from TCVM - Nancy Martin			
2:30-2:40	BREAK (10 Minutes)				
2:40-3:30	Canine Transitional Cell Carcinoma: Diagnosis and Management - Michelle Tilghman	Equine Odontoclastic Resorption and Hypercementosis: A Review and Treatment Recommendations from TCVM - Continued – Nancy Martin			
3:30-4:00	COFFEE BREAK (30 Minutes)				
4:00-4:50	A Practical Approach Incorporating Prolotherapy as Part of a Cruciate Rehabilitation Protocol - Kim Lim Acupuncture and Rehabilitation for Acute Polyradiculoneuritis (Coonhound Paralysis) Useful Tips and Tricks - Kim Lim	Beyond Bleeding - An In-Depth Review of Yunnan Baiyao - Adrien Zap			
4:50-5:00	BREAK (10 Minutes)				
5:00-5:50	Saam Acupuncture for Treatment of Feline Osteoarthritis - Liane Sperlich	Horizontal Acupuncture (HA) in TCM: Illuminating the Collateral Phenomenon in Veterinary Medicine - Dolores Puertas Navarro			
EVENING ON YOUR OWN					



2024 IVAS Congress

Track 1

Track 2

Friday, September 13, 2024

8:15-8:30	MESSAGES				
GENERAL INTEREST					
8:30-9:20	Not Alternative, Not Integrative, Just Medicine - Patricia Baley				
9:20-9:30	BREAK (10 Minutes)				
9:30-10:20	Acupuncture at The Level of The Cell - Patricia Baley				
10:20-10:50	COFFEE BREAK (30 Minutes)				
10:50-11:40	Chinese Herbal Medicine at The Level of The Cell - Part 1 - Patricia Baley				
11:40-12:00	BREAK (10 Minutes)				
12:00-12:50	Chinese Herbal Medicine at The Level of The Cell - Part 2 - Patricia Baley				
12:50-2:20	LUNCH (1.5 hours)				
2:20-3:10	Grains and Meats-Classifying and Applying Foods According to Chinese Food Therapy - Constance DiNatale	Electroacupuncture (EA) treatment of Post-Operative Ileus in Horses - Dietrich von Schweinitz			
3:10-3:20	BREAK (10 minutes)				
3:20-4:10	Vegetables and Fruits-Uses in Chinese Food Therapy - Constance DiNatale	Veterinary Fascia Acupuncture System (VeFAS) in Horse Medicine - Francesco Longo			
4:10-4:40	COFFEE BREAK (30 Minutes)				
4:40-5:30	Feline Chronic Gingivostomatitis (FCGS): An Integrated Approach Using Balance Method Acupuncture - Victoria Unt	Harmonizing the Mind: Treating Emotional Imbalances and Behavioral Issues in Animals with Chinese Herbal Medicine - Kati Van den Bosch			
7:30-12:00	ANNUAL GALA DINNER				

Tentative Schedule - Subject to Change



Wet Labs

IVAS Congress

Track 1

Track 2

Saturday, September 14, 2024

Saturday, September 14, 2024						
At Conference	Wet Labs Non-animal	8:00 - 9:00	Transportation – Equine Wet Labs			
9:00 - 11:00 am	Food Therapy Cooking Lab - Constance Di Natale	9:00 – 11:00 am	How Foot Balance Influences Acupuncture Scans and Causes Referred Pain Patterns Up Top in the Equine Patient – Martina Neidhart			
9:00 - 11:00 am	Tai Chi and Qi Gong: How it Can Improve Your Acupuncture - Michelle Schraeder	9:00 – 11:00 am	Acupuncture Points Accessing Myofascial Kinetic Lines to Achieve Chiropractic Adjustments in the Equine - Richard Schafer			

Tentative Schedule - Subject to Change